Naše činnost...

Školní parlament Základní školy v Lomnici se honosí příznačným názvem Permoníci, sestává ze dvou pedagogů, Mgr. M. Pomichalové a Mgr. E. Korbelové, a 14 žáků zastupujících svou kmenovou 5. – 9. třídu.

V úvodu školního roku jsme si společně vymezili cíle a poslání, které se nám i s odstupem pololetí daří plnit na výbornou. Scházíme se pravidelně každou středu od 7:00 do 7:45 hodin v počítačové učebně za účelem společného domlouvání změn či cest ke zlepšení naší školy, vymýšlení zajímavých a zábavných akcí pro naše spolužáky i učitele. Při plánování si rozdělujeme funkce a povinnosti tak, abychom se zapojili opravdu všichni.

Nelenili jsme a prostřednictvím dotazníkového šetření jsme vypátrali, co naše spolužáky ve škole těší a co se jim naopak příliš nezamlouvá, se všemi podněty jsme se obrátili na vedení školy, které má pro naši činnost nejen pochopení, ale maximálně nás podporuje.

V říjnu jsme v nedaleké Aši absolvovali třídenní prožitkový kurz s naším spřáteleným parlamentem Čápata ze Základní školy v Dolním Žandově, kde jsme si vyzkoušeli nejen neznámé hry a aktivity, ale především se poznali s novými členy našeho parlamentu. Těšíme se z pokračování naší spolupráce s Čápaty.

Jako kladnou a zdařilou akci vnímáme námi připravované "Oslavy podzimu", při nichž jsme mohli strávit odpoledne s našimi spolužáky, rodiči a učiteli sběrem přírodnin a jejich následným využitím při tvoření mandal, skákáním do kupky listí, opékáním špekáčků a především společným povídáním. Myslíme, že všichni ocenili také Halloween, kdy se žáci i učitelé oblékli do hrůzostrašných kostýmů, z nichž jsme s vypětím všech sil vyhodnotili ten nejoriginálnější, nejhrůznější a nepropracovanější. Navzdory nepřízni počasí jsme si užili také námi tradičně zorganizovaný prodej výrobků žáků školy na místní akci Rozsvěcení vánočního stromu.

Čekání na Vánoce jsme spolužákům zpříjemnili přípravou adventního kalendáře plného úkolů, jimiž jsme vyplnili každý společný den do tolik očekávaného vánočního času. Moc se nám líbilo zapálení některých tříd a tolik patrné napění, s nímž vyhlížely nositele dalšího úkolu. Pro naše spolužáky jsme také připravili soutěž ve výzdobě oken, kterou vyhodnocovala široká veřejnost. Zorganizovali jsme také projektový den zasvěcený významným osmičkovým rokům, jehož finální prezentace proběhla pod taktovkou našeho předsedy P. Křivky a místopředsedy F. Maňáka v pátek 21. prosince 2019 v místním Komunitním centru a jejíž výstup může veřejnost zhlédnout v prostorách lomnického Obecního úřadu. Díky naší aktivitě a akci Dobrý skutek se těšili potřební lidé i zvířátka z našich darů. Připravili jsme také Barevný týden, kdy jsme každý den přišli oděni alespoň v jednom kousku oblečení dané barvy.

Vyřešili jsme také problém týkající se dlouhého čekání ve frontách v jídelně, kdy jsme ve spolupráci s paní zástupkyní zpracovali a vyvěsili rozpis, který určuje pořadí a případnou přednost žáků, které čeká odpolední vyučování.

Zareagovali jsme také na výtky spolužáků k obědům podávaným v naší jídelně a zajistili každé z tříd možnost obědu na přání, v praxi si tedy každá třída může jednou ve školním roce zvolit jídlo respektující potřebná pravidla a svou volbou potěšit nejen sebe, ale i ostatní spolužáky.

Chystali jsme také týdenní lyžařský výcvik, který se nám však pro malý počet zájemců nepodařilo zrealizovat.

Aktuálně připravuje akci s příznačným názvem Sportovní karneval, 15. března se tak okolí naší školy bude hemžit reprezentanty nejrůznějších sportovních disciplín. Už nyní se těšíme

na originální kostýmy připravené našimi spolužáky... Chystáme se také obměnit výzdobu jídelny, zejména pak tematickou nástěnku.

Práce ve školním parlamentu nás moc baví a jsme rádi, že můžeme být jeho součástí.

Permoníci ZŠ Lomnice