INFORMACE O OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ
VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ
Dne 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejíchž seznam
je v nařízení uveden. Každý členský stát si pak může rozhodnout o konkrétních způsobech, jakými o tom bude spotřebitele informovat.
Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:
1 obiloviny obsahující lepek
2 korýši a výrobky z nich
3 vejce a výrobky z nich
4 ryby a výrobky z nich
5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6 sójové boby (sója) a výrobky z nich
7 mléko a výrobky z něj
8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
9 celer a výrobky z něj
10 hořčice a výrobky z ní
11 sezamová semena (seznam) a výrobky z něj
12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14 měkkýši a výrobky z nich
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel
na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.
Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem, označující alergen. Na jídelním lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů a označením čísla, které obsahuje jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
Pracovnice školního stravování