Platba stravného na 9/2021

Stravné na 9/2021 se hradí v hotovosti na pokladně ŠJ 30. a 31. 8. 2021. Inkasní platby budou provedeny 26. 8. 2021 (pouze nahlášeným strávníkům).

Informace o označování alergenů ve ŠJ

INFORMACE O OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ Dne 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejíchž seznam je v nařízení uveden. Každý členský stát si pak může rozhodnout o konkrétních způsobech, jakými o tom bude spotřebitele informovat. Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů: 1 obiloviny obsahující lepek 2 korýši a výrobky z nich 3 vejce a výrobky z nich 4 ryby a výrobky z nich 5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich 6 sójové boby (sója) a výrobky z nich 7 mléko a výrobky z něj 8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy 9 celer a výrobky z něj 10 hořčice a výrobky z ní 11 sezamová semena (seznam) a výrobky z něj 12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích) 13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 14 měkkýši a výrobky z nich Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen. Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem, označující alergen. Na jídelním lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů a označením čísla, které obsahuje jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně. Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat. Marie Baumannová Pracovnice školního stravování

Možnost placení stravného inkasem

Upozorňujeme rodiče na možnost placení stravného inkasem Je nutné, abyste ve své bance podepsali souhlas k inkasu a poté oznámili vedoucí školního stravování, že máte souhlas k inkasu ve své bance zařízený. Stravné bude inkasováno vždy 20. každého měsíce na účet Základní školy Lomnice u České spořitelny a. s. Sokolov, číslo účtu 182-0862703359/0800. Marie Baumannová vedoucí stravování telefonní číslo: 352 623063

PONDĚLÍ 23. 8. 2021

Polévka česneková

Hovězí guláš, houskový knedlík (1,3,7)

ÚTERÝ 24. 8. 2021

Polévka čočková (1,7)

Žemlovka s jablky (1,3,7)

STŘEDA 25. 8. 2021

Polévka ze zeleného hrášku (1,3,7)

Boloňské špagety sypané sýrem (1,7)

ČTVRTEK 26. 8. 2021

Polévka hovězí s rýží (9)

Moravský vrabec, bramborový knedlík, špenát (1,3,7)

PÁTEK 27. 8. 2021

Polévka hovězí se strouháním (1,3,9)

Kuřecí nudličky na tompě, rýže basmati (1,7,9)

 

Změna jídelníčku vyhrazena. Přejeme dobrou chuť

 

Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů - (uvedeny u každého pokrmu v závorce číslem):

1 obiloviny obsahující lepek, 2 korýši a výrobky z nich, 3 vejce a výrobky z nich, 4 ryby a výrobky z nich 5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich, 6 sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7 mléko a výrobky z něj,  8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy, 9 celer a výrobky z něj 10 hořčice a výrobky z ní, 11 sezamová semena (seznam) a výrobky z něj, 12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích), 13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj, 14 měkkýši a výrobky z nich

 

KONTAKT ŠJ: 731 013 652, 352 623 063